Целината е истински магьосник: тя има толкова много наистина магически свойства, че се уморявате да изброявате. Нашият материал днес е за способността му да прави жените (и мъжете) по-стройни. Ако такава цел е на дневен ред, зарежете всичко и прочетете тази статия. Ще разберете как целината е полезна за отслабване и ще добавите още няколко прости, но много здравословни ястия към вашата касичка с рецепти.
Ако се мръщите малко при мисълта за целина, тогава ние ви разбираме: има много храни в света, които имат по-добър вкус от това. Но цялата сила на световната справедливост и законът на баланса са въплътени в този зеленчук: колкото е безвкусен, толкова е и полезен. Между другото, авторът на статията отговорно заявява от собствен опит: можете да се влюбите в целината и да започнете да я ядете с голямо удоволствие, ако осъзнаете стойността на растението и го включите в основното си меню, а не героично пийте зелено смути веднъж на шест месеца, като стискате носа си.
Родината на целината е Средиземноморието. Вероятно всеки от нас е чувал за средиземноморската диета с изобилие от зеленчуци, плодове, масла и морски дарове, която се следва от жителите на много страни (например гърците), като същевременно остават стройни, енергични и млади в продължение на много години. Целината е включена в менюто на италианската, испанската, френската кухня, обичат я и в Азия.
Оптималното количество сок от целина е 0,5 чаша на ден. Можете да го смесите със сок от ябълка или морков.
Сега към най-важното: ползите от растението за здравето и фигурата.
С какво е полезна целината
Зеленчукът премахва апатията, зарежда с енергия, подобрява съня, прави ни по-красиви: премахва токсините, забавя процеса на стареене, облекчава подуването, подобрява състоянието на кожата и косата.
Той перфектно се справя с прочистването на тялото: нормализира производството на стомашен сок и ензими, премахвайки подуването на корема. Целината има слабително действие, подобрява обмяната на веществата и, което е най-интересното за вас и мен, има отрицателно съдържание на калории: съдържа по-малко калории, отколкото изразходваме за нейната обработка.
Енергийната стойност на целината е само 12 kcal на 100 g.
С такова ниско съдържание на калории растението "успява" бързо да ни даде усещане за ситост поради високото съдържание на фибри, които абсорбират вода и изпълват стомаха.
Този зеленчук много често се включва в менюто на различни диети, включително монодиети, яде се по време на дни на гладно. Целината е просто незаменима, тъй като е най-добрият доставчик на витамини от група В, А, Е, К, минерали и аминокиселини.
Коренът от целина се добавя към супи, зеленчукови яхнии и други ястия с топлинна обработка: в процеса на пържене или печене коренът става по-нежен на вкус.
Целина за отслабване се консумира редовно, най-добре - на курсове от 2 седмици дневно. Яжте 2-3 стръка или до 100 грама кореноплодни на ден.
Пресните листа са съставка на салати и смутита, а изсушените се използват като подправка.
Но по-често ядат целина от дръжки, тоест нейните месести стъбла. Те се задушават, пържат, приготвят на пара, добавят се към смутита, просто се изцеждат чист сок и се пият на празен стомах. Дори 1 супена лъжица на ден сутрин стимулира храносмилането и има положителен ефект върху вашето здраве.
Суровите стръкове целина са невероятно полезни в салати и студени предястия. Зеленчукът подчертава вкуса на боб, патладжан, картофи. Смесете го с краставици, моркови, чушки.
Абсолютно всичко в едно растение е годно за консумация и е ценно: корени, стъбла и листа.
Сега запазете здравословните си рецепти.
Зеленчукова супа с целина за отслабване
Идеална лятна нискокалорична супа, към която можете да добавите всякакви сезонни зеленчуци от градината: във всеки случай ще се окаже вкусна и полезна!
Време за готвене 50 мин. Рецепта за 10 порции.
Продукти
Вода
2 лЦелина
180 гБяло зеле
250 гЧервени домати
350 гПресни тиквички
200 гЧервена чушка
150 гЧервен лук
50 гЛимон
50 гМлян черен пипер
на вкусСол
на вкусПресен магданоз
на вкус
Начин на приготвяне
Измийте добре зеленчуците. Нарежете една чушка на кубчета, лука и целината (4 броя) на филийки. Нарежете бялото зеле по-тънко. Попарете доматите, отстранете кожата и нарежете на кубчета. Нарежете и тиквичките на кубчета (почистете семките от старите).
Налейте 2 литра вода в тенджера, добавете целината, зелето и лука. След като заври, варете 8 минути.
Сега добавете останалите зеленчуци: тиквички, домати и чушки. Сол, черен пипер, гответе за 20 минути. След това супата трябва да ври около 15 минути под капак.
Докато се вари, изстискайте лимоновия сок и нарежете на ситно зелените. При сервиране добавете 1 супена лъжица сок и щипка билки в чиния.
Крем супа на пилешки бульон с целина за отслабване
Друга вкусна супа, в чиято рецепта има много успешна комбинация от съставки: ястието е питателно, но не е висококалорично.
Време за готвене 40 мин. Рецепта за 4 порции
Продукти
Пресни стръкове целина
2 бр.Червен лук
1 бр.Корен от джинджифил
2 с.л.Чесън
3 скилиткиПилешки бульон
4 чашиПрясно мляко 2,5%
1/2 чашаЧервена чушка
на вкусСол
на вкус
Начин на приготвяне
Лукът, чесънът и джинджифилът се нарязват на ситно. Запържват се на тиган.
Нарежете целината и добавете към преварената. Покрийте тигана с капак и оставете всичко да къкри още няколко минути.
Изсипете бульона в голяма тенджера, добавете задушените зеленчуци, сложете на котлона и варете 10 минути, след като заври.
Черен пипер, сол, разбъркайте супата.
Налейте прясното мляко, оставете да заври и отстранете съда от котлона.
Пюрирайте супата с блендер.
Върнете тенджерата на котлона и доварете супата.
Смути от целина, ябълка, морков
Супер вкусно е и супер здравословно! Не пропускайте да опитате!
Време за готвене 15 мин. Рецепта за 1 порция
Продукти
Пресни стръкове целина
3 бр.Ябълка
1 бр.Киви
2 бр.Прясна краставица
1 бр.Морков
1 бр.
Начин на приготвяне
Измийте и почистете плодовете и зеленчуците.
Нарежете съставките на малки кубчета.
Разбийте всичко в блендер, докато не останат парчета.
Смутитата не могат да се пият, а да се ядат с лъжица: така усещането за ситост ще дойде по-бързо.
Салата от целина с ябълка за отслабване
Яжте такава салата за обяд редовно в продължение на седмица или две и определено ще забележите промени във фигурата си! Разбира се, ако не го ядете с шоколадови бонбони.
Време за готвене 20 мин. Рецепта за 2 порции
Продукти
Пресни стръкове целина
3 бр.Яйце
2 бр.Прясна краставица
2 бр.Морков
1 бр.Ябълка
1 бр.Кисело мляко
100 гСол
на вкус
Начин на приготвяне
Сварете твърдо и обелете 2 яйца.
Нарежете морковите, краставиците и обелената ябълка на кубчета, целината на ситно. Изпратете съставките в купата за салата.
Сварете яйцата и ги нарежете на кубчета и се добавят към плодовете и зеленчуците.
Залейте салатата с кисело мляко и сол.
Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!
0 Comments: