Целината е истински магьосник: тя има толкова много наистина магически свойства, че се уморявате да изброявате. Нашият материал днес е за способността му да прави жените (и мъжете) по-стройни. Ако такава цел е на дневен ред, зарежете всичко и прочетете тази статия. Ще разберете как целината е полезна за отслабване и ще добавите още няколко прости, но много здравословни ястия към вашата касичка с рецепти.

Ако се мръщите малко при мисълта за целина, тогава ние ви разбираме: има много храни в света, които имат по-добър вкус от това. Но цялата сила на световната справедливост и законът на баланса са въплътени в този зеленчук: колкото е безвкусен, толкова е и полезен. Между другото, авторът на статията отговорно заявява от собствен опит: можете да се влюбите в целината и да започнете да я ядете с голямо удоволствие, ако осъзнаете стойността на растението и го включите в основното си меню, а не героично пийте зелено смути веднъж на шест месеца, като стискате носа си.

Родината на целината е Средиземноморието. Вероятно всеки от нас е чувал за средиземноморската диета с изобилие от зеленчуци, плодове, масла и морски дарове, която се следва от жителите на много страни (например гърците), като същевременно остават стройни, енергични и млади в продължение на много години. Целината е включена в менюто на италианската, испанската, френската кухня, обичат я и в Азия.

Оптималното количество сок от целина е 0,5 чаша на ден. Можете да го смесите със сок от ябълка или морков.

Сега към най-важното: ползите от растението за здравето и фигурата.

С какво е полезна целината

Зеленчукът премахва апатията, зарежда с енергия, подобрява съня, прави ни по-красиви: премахва токсините, забавя процеса на стареене, облекчава подуването, подобрява състоянието на кожата и косата.

Той перфектно се справя с прочистването на тялото: нормализира производството на стомашен сок и ензими, премахвайки подуването на корема. Целината има слабително действие, подобрява обмяната на веществата и, което е най-интересното за вас и мен, има отрицателно съдържание на калории: съдържа по-малко калории, отколкото изразходваме за нейната обработка.


Енергийната стойност на целината е само 12 kcal на 100 g.

С такова ниско съдържание на калории растението "успява" бързо да ни даде усещане за ситост поради високото съдържание на фибри, които абсорбират вода и изпълват стомаха.

Този зеленчук много често се включва в менюто на различни диети, включително монодиети, яде се по време на дни на гладно. Целината е просто незаменима, тъй като е най-добрият доставчик на витамини от група В, А, Е, К, минерали и аминокиселини.


Коренът от целина се добавя към супи, зеленчукови яхнии и други ястия с топлинна обработка: в процеса на пържене или печене коренът става по-нежен на вкус.

Целина за отслабване се консумира редовно, най-добре - на курсове от 2 седмици дневно. Яжте 2-3 стръка или до 100 грама кореноплодни на ден.

Пресните листа са съставка на салати и смутита, а изсушените се използват като подправка.

Но по-често ядат целина от дръжки, тоест нейните месести стъбла. Те се задушават, пържат, приготвят на пара, добавят се към смутита, просто се изцеждат чист сок и се пият на празен стомах. Дори 1 супена лъжица на ден сутрин стимулира храносмилането и има положителен ефект върху вашето здраве.

Суровите стръкове целина са невероятно полезни в салати и студени предястия. Зеленчукът подчертава вкуса на боб, патладжан, картофи. Смесете го с краставици, моркови, чушки.

Абсолютно всичко в едно растение е годно за консумация и е ценно: корени, стъбла и листа.

Сега запазете здравословните си рецепти.

Зеленчукова супа с целина за отслабване

Идеална лятна нискокалорична супа, към която можете да добавите всякакви сезонни зеленчуци от градината: във всеки случай ще се окаже вкусна и полезна!

Време за готвене 50 мин. Рецепта за 10 порции.

 Продукти

Вода

2 л

Целина

180 г

Бяло зеле

250 г

Червени домати

350 г

Пресни тиквички

200 г

Червена чушка

150 г

Червен лук

50 г

Лимон

50 г

Млян черен пипер

на вкус

Сол

на вкус

Пресен магданоз

на вкус

Начин на приготвяне

Измийте добре зеленчуците. Нарежете една чушка на кубчета, лука и целината (4 броя) на филийки. Нарежете бялото зеле по-тънко. Попарете доматите, отстранете кожата и нарежете на кубчета. Нарежете и тиквичките на кубчета (почистете семките от старите).

Налейте 2 литра вода в тенджера, добавете целината, зелето и лука. След като заври, варете 8 минути.

Сега добавете останалите зеленчуци: тиквички, домати и чушки. Сол, черен пипер, гответе за 20 минути. След това супата трябва да ври около 15 минути под капак.

Докато се вари, изстискайте лимоновия сок и нарежете на ситно зелените. При сервиране добавете 1 супена лъжица сок и щипка билки в чиния.


Крем супа на пилешки бульон с целина за отслабване

Друга вкусна супа, в чиято рецепта има много успешна комбинация от съставки: ястието е питателно, но не е висококалорично.

Време за готвене 40 мин. Рецепта за 4 порции

 Продукти

Пресни стръкове целина

2 бр.

Червен лук

1 бр.

Корен от джинджифил

2 с.л.

Чесън

3 скилитки

Пилешки бульон

4 чаши

Прясно мляко 2,5%

1/2 чаша

Червена чушка

на вкус

Сол

на вкус

Начин на приготвяне

Лукът, чесънът и джинджифилът се нарязват на ситно. Запържват се на тиган.

Нарежете целината и добавете към преварената. Покрийте тигана с капак и оставете всичко да къкри още няколко минути.

Изсипете бульона в голяма тенджера, добавете задушените зеленчуци, сложете на котлона и варете 10 минути, след като заври.

Черен пипер, сол, разбъркайте супата.

Налейте прясното мляко, оставете да заври и отстранете съда от котлона.

Пюрирайте супата с блендер.

Върнете тенджерата на котлона и доварете супата.


Смути от целина, ябълка, морков

Супер вкусно е и супер здравословно! Не пропускайте да опитате!

Време за готвене 15 мин. Рецепта за 1 порция

 Продукти

Пресни стръкове целина

3 бр.

Ябълка

бр.

Киви

бр.

Прясна краставица

бр.

Морков

бр.

Начин на приготвяне

Измийте и почистете плодовете и зеленчуците.

Нарежете съставките на малки кубчета.

Разбийте всичко в блендер, докато не останат парчета.

Смутитата не могат да се пият, а да се ядат с лъжица: така усещането за ситост ще дойде по-бързо.


Салата от целина с ябълка за отслабване

Яжте такава салата за обяд редовно в продължение на седмица или две и определено ще забележите промени във фигурата си! Разбира се, ако не го ядете с шоколадови бонбони.

Време за готвене 20 мин. Рецепта за 2 порции

 Продукти

Пресни стръкове целина

3 бр.

Яйце

бр.

Прясна краставица

бр.

Морков

бр.

Ябълка

бр.

Кисело мляко

100 г

Сол

на вкус

Начин на приготвяне

Сварете твърдо и обелете 2 яйца.

Нарежете морковите, краставиците и обелената ябълка на кубчета, целината на ситно. Изпратете съставките в купата за салата.

Сварете яйцата и ги нарежете на кубчета и се добавят към плодовете и зеленчуците.

Залейте салатата с кисело мляко и сол. 


Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!


0 Comments:

Напишете коментар. Вашето мнение е важно за нас!

Точно време

Вижте още

Нашето Здраве Какво да сготвим днес Грижа за Кожата Маникюр за Начинаещи Цветове в Маникюра Френски Маникюр Тематичен Маникюр BG МАНИКЮР

За Вас

Лайфстайл

Последвайте ни

Моят език/My language

Топ статии

Свързани