Последният месец на лятото и началото на есента е времето за реколта от ябълки, което означава, че е време да започнете да готвите вкусни и здравословни ястия от любимите си плодове.

Ябълки, пълнени с извара и ядки

  • Ябълки - 3 бр
  • Орехи (или бадеми) - 30 гр
  • Извара - 60 гр
  • Масло - 1 чаена лъжичка
  • Жълтък - 1 бр
  • Заквасена сметана - 2 супени лъжици
  • Захар - 1 чаена лъжичка
  • Пудра захар - 1 чаена лъжичка

Начин на приготвяне:

Изберете големи ябълки с еднакъв размер, след това ги изплакнете и избършете. Отрежете горната част на ябълките с дебелина 5-7 мм и отстранете сърцевината с нож.

Сега пристъпваме към приготвянето на пълнежа: внимателно смиламе изварата, смесваме със захарта, жълтъка и разтопеното масло. Добавете смлените орехи.

Напълнете ябълките с извара и печете в силно загрята фурна (180 С) до желаната степен на готовност. Ябълките могат да се оставят почти изпечени, така че пулпата да хрупка малко, или можете да я доведете до пълно омекване.

Сервирайте ги със заквасена сметана, кондензирано мляко или сметана и пудра захар.

Ябълкова запеканка с извара

  • Извара - 500 гр
  • Яйце - 2 бр
  • Захар - 3 супени лъжици
  • Масло (разтопено) - 4 супени лъжици
  • Грис - 2 супени лъжици
  • Сол, ванилия - на вкус
  • Ябълки - 500 гр
  • Галета за поръсване


Начин на приготвяне:

Претрийте изварата през цедка, така че да стане въздушна, разтрийте жълтъците със захарта, добавете към изварата и разбъркайте. Изсипете маслото в тестото и добавете солта, ванилията и гриса.

След това разбийте белтъците на пяна и ги добавете към вече получената смес.

Нарежете ябълките на тънки филийки, а формата за печене намажете с олио и поръсете с галета.

Разделете изварата на две части, първата половина маркирайте във формичка, отгоре внимателно наредете ябълките, а отгоре изсипете втората част от изварата. Печете на 180 градуса за около двадесет минути.

Ябълков крамбъл

  • Ябълки - 5 бр
  • Лимонов сок - 1 супена лъжица
  • Захар - 50 гр
  • Масло - 50 гр
  • Брашно - 100 гр
  • Бадеми - 10 гр
  • Канела - на вкус

Начин на приготвяне:

Обелете ябълките, добавете към тях лимонов сок и канела.

Смелете бадемите и ги добавете към ябълките (ако ябълките са много кисели, можете да добавите още една лъжица захар, ръководете се от вкуса си).

Изсипете плънката в купички за сервиране. Трябва да има много гарнитура, тъй като по време на печене тя значително ще загуби обем.

Добавете захарта към брашното и разбъркайте добре. Добавете студеното масло и го смилайте с брашното до трохи.

Крамбълите се пекат на 180 градуса за около 15-20 минути, докато се зачервят. По желание поръсете с пудра захар преди сервиране.


Ябълков мус

  • Ябълки - 8 бр
  • Захар - 1 чаша
  • Вода - 1 чаша

Начин на приготвяне:

Обелете ябълките и също отстранете сърцевината, нарежете останалата каша на малки филийки.

Ябълките трябва да се поставят в малка тенджера и да се напълнят с вода, така че плодът да излиза почти наполовина изпод водата.

Сега сложете тигана на много бавен огън и гответе, като разбърквате с дървена шпатула, докато ябълките омекнат и променят цвета си.

Сега ги изваждаме от тигана и ги избърсваме през цедка. Добавете захарта и разбийте с миксер, докато захарта се разтвори напълно. Сместа ще стане почти бяла и много въздушна. Разпределете го в купички и охладете за час.


Домашен ябълков мармалад

  • Ябълки - 5 бр
  • Захар - 2 чаши

Начин на приготвяне:

Ябълките се обелват и се запичат във фурната, след което се пасират.

Готовите ябълки пасирайте, добавете захарта, разбъркайте и сложете на малък огън. Гответе, като разбърквате непрекъснато, около десет минути.

Изсипете горещ мармалад върху лист за печене, оставете го да се втвърди на стайна температура и след това нарежете на парчета с различни форми.

След това мармаладът трябва да се изсуши във фурната при температура 50-60 градуса и да се поръси със захар или пудра захар.


Пай с овесени ядки с ябълки и малини

  • Масло - 200 гр
  • Овесени ядки - половин чаша
  • Брашно - 0,75 чаши
  • Захар - половин чаша
  • Орехи - 0,75 чаши
  • Сол на вкус
  • Ябълки - 2 бр
  • Малини - 2 бр
  • Захар - супени лъжици
  • Брашно - 2 супени лъжици
  • Ванилия - 1 чаена лъжичка
  • Масло - 30 гр
  • Индийско орехче - на вкус
  • Канела - на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 120 градуса. Намажете форма за печене с масло.

Сега за тортата, смесете овесените ядки, захарта, брашното и солта, след това добавете орехите. Постепенно добавете маслото и разбъркайте тестото до хомогенна маслена трохичка.

Ябълките се обелват, отстраняват се сърцевините и се нарязват на кубчета. Добавете малините, захарта, брашното, ванилията, индийското орехче, канелата и солта.

Разпределете плънката на равномерен слой в тава за печене. Поръсете овесените ядки върху плодовете и разпределете равномерно върху повърхността на пая. Печете на средна решетка във фурната до златисто кафяво (около 45 минути).


Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!


0 Comments:

Напишете коментар. Вашето мнение е важно за нас!

Точно време

Вижте още

Нашето Здраве Какво да сготвим днес Грижа за Кожата Маникюр за Начинаещи Цветове в Маникюра Френски Маникюр Тематичен Маникюр BG МАНИКЮР

За Вас

Лайфстайл

Последвайте ни

Моят език/My language

Топ статии

Свързани