Последният месец на лятото и началото на есента е времето за реколта от ябълки, което означава, че е време да започнете да готвите вкусни и здравословни ястия от любимите си плодове.
Ябълки, пълнени с извара и ядки
- Ябълки - 3 бр
- Орехи (или бадеми) - 30 гр
- Извара - 60 гр
- Масло - 1 чаена лъжичка
- Жълтък - 1 бр
- Заквасена сметана - 2 супени лъжици
- Захар - 1 чаена лъжичка
- Пудра захар - 1 чаена лъжичка
Начин на приготвяне:
Изберете големи ябълки с еднакъв размер, след това ги изплакнете и избършете. Отрежете горната част на ябълките с дебелина 5-7 мм и отстранете сърцевината с нож.
Сега пристъпваме към приготвянето на пълнежа: внимателно смиламе изварата, смесваме със захарта, жълтъка и разтопеното масло. Добавете смлените орехи.
Напълнете ябълките с извара и печете в силно загрята фурна (180 С) до желаната степен на готовност. Ябълките могат да се оставят почти изпечени, така че пулпата да хрупка малко, или можете да я доведете до пълно омекване.
Сервирайте ги със заквасена сметана, кондензирано мляко или сметана и пудра захар.
Ябълкова запеканка с извара
- Извара - 500 гр
- Яйце - 2 бр
- Захар - 3 супени лъжици
- Масло (разтопено) - 4 супени лъжици
- Грис - 2 супени лъжици
- Сол, ванилия - на вкус
- Ябълки - 500 гр
- Галета за поръсване
Начин на приготвяне:
Претрийте изварата през цедка, така че да стане въздушна, разтрийте жълтъците със захарта, добавете към изварата и разбъркайте. Изсипете маслото в тестото и добавете солта, ванилията и гриса.
След това разбийте белтъците на пяна и ги добавете към вече получената смес.
Нарежете ябълките на тънки филийки, а формата за печене намажете с олио и поръсете с галета.
Разделете изварата на две части, първата половина маркирайте във формичка, отгоре внимателно наредете ябълките, а отгоре изсипете втората част от изварата. Печете на 180 градуса за около двадесет минути.
Ябълков крамбъл
- Ябълки - 5 бр
- Лимонов сок - 1 супена лъжица
- Захар - 50 гр
- Масло - 50 гр
- Брашно - 100 гр
- Бадеми - 10 гр
- Канела - на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете ябълките, добавете към тях лимонов сок и канела.
Смелете бадемите и ги добавете към ябълките (ако ябълките са много кисели, можете да добавите още една лъжица захар, ръководете се от вкуса си).
Изсипете плънката в купички за сервиране. Трябва да има много гарнитура, тъй като по време на печене тя значително ще загуби обем.
Добавете захарта към брашното и разбъркайте добре. Добавете студеното масло и го смилайте с брашното до трохи.
Крамбълите се пекат на 180 градуса за около 15-20 минути, докато се зачервят. По желание поръсете с пудра захар преди сервиране.
Ябълков мус
- Ябълки - 8 бр
- Захар - 1 чаша
- Вода - 1 чаша
Начин на приготвяне:
Обелете ябълките и също отстранете сърцевината, нарежете останалата каша на малки филийки.
Ябълките трябва да се поставят в малка тенджера и да се напълнят с вода, така че плодът да излиза почти наполовина изпод водата.
Сега сложете тигана на много бавен огън и гответе, като разбърквате с дървена шпатула, докато ябълките омекнат и променят цвета си.
Сега ги изваждаме от тигана и ги избърсваме през цедка. Добавете захарта и разбийте с миксер, докато захарта се разтвори напълно. Сместа ще стане почти бяла и много въздушна. Разпределете го в купички и охладете за час.
Домашен ябълков мармалад
- Ябълки - 5 бр
- Захар - 2 чаши
Начин на приготвяне:
Ябълките се обелват и се запичат във фурната, след което се пасират.
Готовите ябълки пасирайте, добавете захарта, разбъркайте и сложете на малък огън. Гответе, като разбърквате непрекъснато, около десет минути.
Изсипете горещ мармалад върху лист за печене, оставете го да се втвърди на стайна температура и след това нарежете на парчета с различни форми.
След това мармаладът трябва да се изсуши във фурната при температура 50-60 градуса и да се поръси със захар или пудра захар.
Пай с овесени ядки с ябълки и малини
- Масло - 200 гр
- Овесени ядки - половин чаша
- Брашно - 0,75 чаши
- Захар - половин чаша
- Орехи - 0,75 чаши
- Сол на вкус
- Ябълки - 2 бр
- Малини - 2 бр
- Захар - супени лъжици
- Брашно - 2 супени лъжици
- Ванилия - 1 чаена лъжичка
- Масло - 30 гр
- Индийско орехче - на вкус
- Канела - на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 120 градуса. Намажете форма за печене с масло.
Сега за тортата, смесете овесените ядки, захарта, брашното и солта, след това добавете орехите. Постепенно добавете маслото и разбъркайте тестото до хомогенна маслена трохичка.
Ябълките се обелват, отстраняват се сърцевините и се нарязват на кубчета. Добавете малините, захарта, брашното, ванилията, индийското орехче, канелата и солта.
Разпределете плънката на равномерен слой в тава за печене. Поръсете овесените ядки върху плодовете и разпределете равномерно върху повърхността на пая. Печете на средна решетка във фурната до златисто кафяво (около 45 минути).
Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!
0 Comments: