Възпалението на лигавицата на стомаха се нарича гастрит. Основният му симптом е коремна болка, но при повишена киселинност на стомашния сок може да бъде придружен от киселини и гадене. За лечението на гастрит само лекарствената терапия не е достатъчна, важно е правилното хранене.
Въпреки доста строгите ограничения, храненето трябва да бъде пълно и разнообразно. В острия стадий се предписва най-строгата диета, по време на периода на ремисия са разрешени някои глезотии.
В диетата на пациент с гастрит трябва да присъстват месни и рибни ястия. Те обаче трябва да са варени и за предпочитане на пара. Въпреки това, във варена форма, както и под формата на суфле и котлети, месото и рибата няма да причинят никаква вреда.
Млечна каша от грис, овесени ядки, ориз и елда също ще бъдат полезни. За да подобрите вкуса, можете да добавите малко парче масло. Дребните макарони също не са противопоказни.
От млечните продукти се допуска сметана, прясно изварено мляко, заквасена сметана и обезмаслена извара. По-добре е да не пиете мляко в чиста форма, но е не само възможно, но и необходимо да го използвате за готвене на различни ястия (омлети, супи-пюрета).
При гастрит с висока киселинност на стомашния сок са разрешени варени зеленчуци и печени плодове. Изключение правят бялото зеле, репичките, ряпата и цитрусовите плодове. Кисели, компоти, конфитюри и желе няма да навредят. Въпреки това, по време на периода на обостряне, ще трябва да се въздържате от зеленчуци, плодове и всякакви ястия от тях.
При гастрит са забранени пушени, солени и мазни храни. Ще трябва да забравите за гъбите, консервите и бульоните. Черният хляб, суровите зеленчуци и шоколадът също са противопоказни, както и кафето, алкохолът и газираните напитки.
Храненето при гастрит с висока киселинност трябва да бъде частично и често. Големите порции храна няма да причинят нищо друго освен вреда на стомаха. Важна е и температурата на готовото ястие. Тя трябва да бъде в диапазона 15-60°C.
Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!
0 Comments: