Киноата е зърнена култура, произхождаща от Южна Америка. Смята се за суперхрана, защото съдържа повече протеин от всички други зърнени храни. Киноата има приятен тревисто-ядков вкус, който се съчетава добре с краставици, домати, зелен лук, фета и мента в това табуле и е чудесна алтернатива без глутен на традиционното табуле булгур. Тази салата може да се приготви предварително. Ако го оставите да се вари няколко часа при стайна температура, табулето ще бъде по-добре наситено с винегрет и ще стане още по-вкусно.
Хранителна стойност на порция:
Калории 210, общо мазнини 14 g, наситени мазнини 5 g, протеин 7 g, въглехидрати 16 g, фибри 2 g, холестерол 25 mg, натрий 341 mg, захар 2 g.
В рецептата са използвани мерителни съдове с обем:
3/4 чаша (ст.) - 180 мл.
1/2 чаша (ст.) - 120 мл.
1/3 чаша (ст.) - 80 мл.
1/4 чаша (ст.) - 60 мл.
1 супена лъжица (ст. л.) - 15 мл.
1 чаена лъжичка (ч.л.) - 5 мл.
В средно голяма тенджера сипете 2 с.л. вода и оставете да заври. Добавете киноата и 1 ч.л. сол, намалете топлината и оставете да къкри, похлупени, за 15 минути, докато зърната омекнат и се появят опашки.
Отцедете, прехвърлете киноата в купа и веднага разбъркайте с лимоновия сок, зехтина и 1 ч.л. сол.
В голяма купа смесете зелен лук, джоджен, магданоз, краставица, домати, 1-2 ч.л. сол * и 1 ч.л. черен пипер. Добавете киноата и разбъркайте добре. Внимателно разбъркайте фета и опитайте.
Сервирайте салата при стайна температура или охладете, за да сервирате студена.
Кулинарен съвет: Ако правите салата предварително, не добавяйте фета веднага. Покрийте и охладете до 4 дни. Разбъркайте фета преди сервиране.
Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!
0 Comments: