Ако ви се струва, че жителите на Италия, Испания или Франция като цяло изглеждат по-добре от представителите на северните народи, не се лъжете. Добър тен, еластична кожа, лъскава коса - това не е заслуга само на слънцето, морето и козметиката. Основният коз на жителите на Средиземно море са принципите на здравословното хранене, формирани в продължение на няколко хиляди години.
Средиземноморската кухня е като мозайка: марокански подправки, ливански хумус, френско сирене, италианска паста, хърватски колбаси, гръцки и испански маслини... Тези и много други парчета от пъзела заедно създават удивителна картина, в която има хармония на вкус, полезност и жизнелюбие .
През 20 век Световната здравна организация признава средиземноморската кухня за „Златен стандарт за здравословно хранене“. Проучванията показват, че такава диета удължава живота и намалява риска от сърдечно-съдови, онкологични и много други заболявания.
Тайната на средиземноморската кухня се крие в няколко правила, които са лесни за спазване, независимо къде живеете:
Съзнателно хранене. Обилните празници и честите хапвания трябва да бъдат изоставени. Закуската, обядът и вечерята трябва да бъдат обмислени, разнообразни и балансирани.
Активен начин на живот. Вечното движение е част от философията на Средиземноморието. За да се чувствате и изглеждате добре, са необходими дълги разходки, танци, спорт, изобщо всичко, което ще помогне за изгарянето на повече калории и поддържането на тонус.
Хранителна пирамида. Средиземноморската диета е изобразена като пирамида от 6 стъпки. Най-отдолу на пирамидата - зърнени храни, хляб, картофи и тестени изделия. Трябва да има повече от тях. На второ място са пресните зеленчуци, плодове, ядки и боб. Следващото място ще заемат зехтин и сирене. На четвъртата стъпка са яйцата, рибата и птиците. На върха на пирамидата е отделено малко място за месо и сладкиши.
Вода. По средиземноморското крайбрежие пият много вода – поне 6 чаши на ден. Тя не само спасява от дехидратация в жегите. Водата помага на кръвта да се обнови, а също така частично запълва стомаха и не позволява преяждане.
Вино. Една или две чаши вино на ден са норма в средиземноморските страни. При едно условие: виното трябва да е висококачествено, натурално и за предпочитане сухо червено. Такава напитка активира работата на мозъка и сърдечно-съдовата система.
Млечни продукти. Особено ценени са козе и краве сирене, натурални кисели млека и сосове на основата на кисело мляко. Благодарение на всичко това можете да поддържате здравето на зъбите, костите, ноктите и косата за дълго време.
Изобилие от пресни зеленчуци и плодове. Плодородната земя на Средиземноморието дава на жителите си разнообразие от плодове, зеленчуци и билки, богати на витамини, минерали и микроелементи, необходими за хората. Местните жители се опитват да добавят най-сочните и естествени съставки към своите ястия, така че средиземноморската кухня е известна със своята лекота, свежест и разнообразие.
Риба и морски дарове. За разлика от месото, рибата и морските дарове играят огромна роля. Тези нискокалорични храни осигуряват чист протеин, аминокиселини, калций, йод и витамини A, E, B и D.
Зехтин. Без него средиземноморската кухня е немислима. От него се приготвят повечето сосове, добавят се към пица, паста, салати, супи и дори десерти. Полифенолите, ОМЕГА 9, ОМЕГА 3 и ОМЕГА 6 киселини, витамините А, Е, К и D са само малка част от микроелементите в една бутилка зехтин. Насърчава метаболизма, почиства черния дроб, нормализира нивата на холестерола, премахва канцерогените от тялото. Но го избирайте внимателно. Повечето хранителни вещества се съхраняват в студено пресовано масло, произведено от големи и сочни ръчно брани маслини. На рафтовете на руските магазини можете да намерите масло от най-висок клас IDEAL Extra Virgin от най-добрите испански маслини от сорта Ojiblanca, чиито ползи са внимателно запазени от клона до масата. Това масло трябва да се консумира по 3-4 супени лъжици на ден.
Със средиземноморската кухня определено трябва да свикнете. Практиката и обучението ще ви помогнат да се ориентирате в света на хиляди ястия и дори да измислите свои собствени, напълно в съответствие с принципите на здравословното хранене. И за начало сме подготвили за вас няколко оригинални рецепти - за тестване.
Салата с ягоди и целина
Много е лесно да презаредите батериите си, понякога е достатъчно да създадете микс от зеленчуци и плодове в чиния и тогава свежестта и жизнеността на вкусно и здравословно ястие ще се пренесе в тялото!
Нарежете ягодите на кубчета, чери доматите на половинки или четвъртинки, целината на тънки филийки. Сложете марулята и спанака в чиния, добавете останалите нарязани продукти, овкусете със зехтин и сол.
Салата със скариди и грейпфрут
Невероятно сочна и ароматна салата с богато съдържание ще ви зарадва със ситостта, която придава и с богатия си, балансиран вкус. Сочен грейпфрут, скариди, маслини и кус-кус - празник в чинията ви!
Кускусът се сварява, след което водата се излива. Подправете със сусамово масло и сол. Сварете скаридите за 3 минути, доматите разполовете, спанака нарежете на ситно, маслините почистете от костилките и разрежете на половина. Обелете грейпфрута от белите филми, вземете пулпата. Смесете кускуса със спанак, чери домати, маслини и скариди, сложете в чиния, гарнирайте с резенчета грейпфрут.
Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!
0 Comments: