Съвети за правилно хранене от известния тибетски лекар Пунцог Вангмо.

Пунцог Вангмо е известен тибетски лекар и експерт по традиционната тибетска медицина. Тя е родена в Тибет и има дългогодишен опит в областта на аюрведа и тибетската медицина. Пунцог Вангмо е известна със своите знания и практика в областта на хранителната наука и здравословния начин на живот. Тя е автор на множество публикации и книги по теми, свързани с традиционната тибетска медицина и здравословното хранене. Съветите и наставленията й се ползват с голям интерес и признание както в Тибет, така и по света.


Тибетската медицина представлява стародавна система за поддържане на здравословен начин на живот. В тази статия ще разгледаме важната роля на правилното хранене и комбинации от храни според тибетската медицина, които могат да подпомогнат нашето общо благосъстояние.

Общи препоръки за подходящо хранене

Каквото и да ядете, важно е да спазвате пропорциите на диетата. Разделете стомаха на четири части: напълнете две части с храна, една част с вода и една част е празна. Важно е да спазвате тази пропорция и да не преяждате. Оставянето на една част от стомаха празна ви дава енергия, за да усвоите всичко успешно. Ако ядете повече, топлината на храносмилането се компрометира и намалява, което води до недостатъчна телесна топлина, увеличаване на теглото и т.н. Ако ядете по-малко, губите телесни компоненти, което ви прави слаби, води до безсъние и др. 

 

Яжте първо бързоусвоима храна, а след това тежка храна. В противен случай в стомаха започва гниене и се образуват газове и токсини. 

Сутрин яжте като цар, на обяд - като монах, а вечер - като просяк. Топла храна сутрин (овесена каша, пълнозърнест хляб), месо следобед и лека храна вечер, например зеленчуци на пара. Упражнявайте се след вечеря и все пак не си лягайте веднага (ако си лягате с пълен стомах, спете с лице към дясната страна). 

Правете почивки между храненията. В противен случай в организма се натрупват токсини и се губи енергия. В противен случай заблуждавате тялото си. То започва да храносмила новата храна и оставя старата. Така се появява "машупа", което означава "лошо храносмилане", и се натрупват токсини. Ако искате да закусите, трябва да пиете чай или вода.

Добри комбинации от храни и техните ползи.

Гореща вода с разтопено масло и мед. разтопено масло е мазно и тежко, докато медът и горещата вода са леки. Тази комбинация няма странични ефекти, има положително въздействие върху организма, изостря паметта, подобрява храносмилателния огън, изглажда тялото, придава добър цвят, повишава апетита, увеличава енергията и помага на организма да изхвърля отпадъците по-ефективно.

Тъй като горещата вода и медът са меки по природа, тази комбинация подобрява храносмилателния огън, премахва мазнините и слузта от тялото, прочиства белодробните пътища и подпомага загубата на тегло. Най-доброто време за пиене на гореща вода с мед е сутрин преди закуска.


Млякото все още е популярна напитка в Тибет, а такива напитки повишават нивото на калций в организма, подобряват съня, придават жизненост и са полезни за възрастни хора, деца, при дългогодишна пневмония и други белодробни заболявания. И най-важното - не натоварва храносмилателната система.

Примери за несъвместими продукти.

Разтопено масло и продукти с подобни свойства (като масло и маргарин) не могат да се комбинират със студена вода. Това е така, защото тези продукти са тежки, мазни и вискозни, а водата също е тежка и натоварва двойно храносмилателната система. Тази комбинация може да доведе до висок холестерол и блокажи в кръвоносната система. Въпреки това самото масло (наричано на тибетски разтопено масло) е полезно за здравето. То е от съществено значение в тибетската медицина както за вътрешна, така и за външна употреба.Алкохол и орех. И двете са остри и горещи и могат да причинят заболявания на кръвта, белите дробове и язви.

Ферментиралите храни като бирата и ферментиралите зеленчуци (напр. кисело зеле, мариновани домати, краставици) са несъвместими, защото и двете имат подчертано кисел вкус и могат да влошат гастрита, включително язвите.

Други несъвместими храни са яйца и риба, яйца и млечни продукти, риба и мляко или кафява захар и леща.

Всяка вода има сладък вкус. Трябва да се помни обаче, че свойствата на суровата вода и на врящата вода са различни. Врялата вода се усвоява лесно и предотвратява заболявания и тумори, причинени от лошо храносмилане. Изпиването на една чаша сутрин преди закуска прочиства храносмилателната система. Може да се добави една лъжица мед. Пийте след хранене, за да подпомогнете храносмилането.

Охладената преварена вода утолява жаждата, омекотява и не вреди на храносмилането. Важното е да не я пиете с храната, а да изчакате един час след хранене.

Ледената вода (напр. разтопен сняг, речна вода) е полезна при главоболие, добра за изтрезняване и добра при висока температура или при припадък. Въпреки това ледената вода е тежка и не се усвоява лесно.

Следването на принципите на тибетската медицина в хранителния ни режим може да има положителен ефект върху нашето здраве и добро самочувствие. Правилното хранене и комбинации от храни са ключът към поддържане на здравословен начин на живот, както ни научава тази вековна традиция.

Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!


0 Comments:

Напишете коментар. Вашето мнение е важно за нас!

Точно време

Вижте още

Нашето Здраве Какво да сготвим днес Грижа за Кожата Маникюр за Начинаещи Цветове в Маникюра Френски Маникюр Тематичен Маникюр BG МАНИКЮР

За Вас

Лайфстайл

Последвайте ни

Моят език/My language

Топ статии

Свързани