Намаляването на теглото често се свързва с ограничаване на храната и спазване на диети, което може да направи храненето изключително стресиращо и незадоволително. Но професионалните готвачи имат способността да превърнат храната в артистично и вълнуващо преживяване, като същевременно поддържат здравословен и балансиран начин на живот. В тази статия ще открием техните тайни за балансирано хранене и отслабване, без да се чувствате лишени от храна.
В своята професия готвачите трябва да опитват много висококалорични ястия всеки ден. В същото време много готвачи се опитват да поддържат добра физическа форма и да избягват натрупването на излишни килограми. Няколко готвачи ни разказаха как го правят.
Нека разгледаме по-отблизо техните нови диети и хранителни системи.
Главният готвач от Атланта Ричард Блейс е отслабнал много, след като е спазвал веганска диета в продължение на месец. Нещо повече, 30-дневната растителна (и здравословна) диета го накарала да осъзнае колко мазна, сладка и солена може да бъде храната. В резултат на това Брейс дори създава ново ястие - вегетариански бургер със сушени гъби от касис.
Намаляване на порциите
План за отслабване на готвача: Съвети за хранене за тези, които ядат всичко, но не искат да напълнеят.
Ако си поръчате голяма пържола, не е задължително да я изядете цялата - казва друг готвач, Рони Килън, пред списание Food & Wine. "Нещо повече, когато Рони има силна храна, той я компенсира, като вечеря много леко.
Опитайте нови подправки
Бързите и полуфабрикатните храни ни изкушават с богати вкусове, създадени от вредни добавки като мононатриев глутамат. Шеф Майкъл Псилакис предлага да замените популярните подобрители на вкуса с по-здравословни. Например, омекотете чесъна в зехтин и го добавете към миди или боб.
Не се лишавайте от малките удоволствия
Друг готвач, Кент Ратбун, смята, че е много важно да не забравяте любимите си ястия и десерти. Трябва обаче да се храните умерено и да търсите здравословни алтернативи. За самия Ратбун е известно, че е любител на шоколада, но за да не напълнее, предпочита да яде само черен шоколад, който съдържа по-малко захар от млечния.
Никога не пропускайте закуската
Ние (готвачите не правят изключение) можем толкова да бързаме, че да пропуснем първото и най-важно хранене за деня. Пропускането на закуската води не само до увеличаване на теглото (защото преяждаме на обяд и вечеря), но и до здравословни проблеми. Ето защо готвачът Арт Смит яде овесена каша за закуска всеки ден и я препоръчва на всички, които искат да поддържат добра форма.
Ефективни висококачествени компоненти
Готвачите знаят, че качествените съставки са ключът към добрата храна. Избирайте пресни, естествени съставки и избягвайте преработени храни с ненужни добавки и захар. Използвайте пресни билки, подправки и овкусители, за да създадете странични продукти, които подчертават вкуса на съставките.
Хранителен баланс
Професионалните готвачи знаят как да балансират протеините, въглехидратите и мазнините във всяко хранене. Опитайте се да комбинирате всички тези хранителни вещества в ястията си, за да поддържате енергията си и да избегнете допълнителните пристъпи на глад.
Разнообразие и креативност
Точно както готвачите използват разнообразни рецепти, уверете се, че разнообразявате ястията си. Опитвайте нови съставки и създавайте забавни и вкусни комбинации, които ще ви мотивират да се храните.
Умереност и удоволствие
Важно е да се наслаждавате на храненето и да се забавлявате умерено. Шеф-готвачите често прилагат "петнадесет (15)". По този начин можете да се насладите на любимите си ястия, без да се отказвате напълно.
Готвачите знаят, че отслабването и балансираното хранене не означават лишения или страдание. Като възприемем правилния подход и вземем предвид тези съвети, можем да се научим да се наслаждаваме на храната, да поддържаме здравословен начин на живот и да постигаме целите си за отслабване без излишен стрес.
Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!
0 Comments: