Вижте как да се храните, за да увеличите продължителността на живота и да поддържате отлично благосъстояние в зряла възраст. Опитните диетолози дават 7 важни съвета и препоръки.

Продължителността на живота и благосъстоянието в зряла възраст зависи от много критерии, включително генетика, медицинска история и наличие на лоши навици. Един от ключовите фактори е, разбира се, правилното хранене.

Опитният уелнес експерт Ема Гудман-Хорн споделя няколко съвета как и какво да ядете, за да удължите живота си и да предпазите тялото си от отказ след 60 години.



Избягвайте преработените храни

Това включва бързо хранене, замразени готови храни, колбаси, сладкиши и други силно преработени храни. „Въпреки че има налични готови ястия, те са силно обработени и съдържат изкуствени аромати, оцветители и сгъстители“, каза Ема Гудман-Хорн. В същото време има много малко хранителни вещества в преработените храни и тялото ни (особено в зряла възраст) се нуждае от витамини, микроелементи и други полезни компоненти, които трябва да идват от храната.


Увеличете приема на фибри

Гудман-Хорн препоръчва да добавите повече пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове и сушени плодове към вашата диета. Подобрява храносмилането и намалява риска от диабет. В същото време, ако преди това сте яли малко фибри, трябва да ги въведете в менюто постепенно, като слушате тялото си. Също така е важно да се консумира достатъчно вода, за да могат фибрите да се усвояват по-лесно.

Добавете още подправки

Подправките не само подобряват вкуса на ястията, но и имат положителен ефект върху здравето. Куркумата засилва имунната функция и намалява възпалението на ставите, докато джинджифилът лекува лошо храносмилане.


Приемайте достатъчно калций

Калцият е необходим компонент на силните кости, който, уви, се влошава с възрастта. Гудман-Хорн препоръчва получаването на калций от млечни продукти, сирене, яйца, ядки и морска риба.



Яжте плодовете и зеленчуците с кората

„Най-полезните свойства се намират в корите на много плодове и зеленчуци. Например кората на един картоф съдържа 12 пъти повече антиоксиданти от месестата част. Също така е чудесен източник на калий и магнезий“, казва експертът по хранене. Така че, ако е възможно, не режете кората на плода, който ядете.


Избягвайте прекалено солените храни

Гудман-Хорн предупреждава, че твърде много сол в диетата може да доведе до хипертония (която мнозина вече изпитват след четиридесет). Експертът съветва да проверявате етикетите на продуктите за съдържание на натрий, както и да не слагате солница на масата за хранене, „за да избегнете изкушението“.


Приемайте достатъчно калории

Много хора намаляват дневния си прием на калории в опит да отслабнат по-бързо, но заедно с мастния слой изчезва и мускулната маса. И трябва да се запази до зряла възраст, за да осигури опора за костите и ставите. Затова се опитайте да изчислите правилно необходимия дневен брой калории (като вземете предвид възрастта, физическата активност и други фактори) и се придържайте към него, без да се поддавате на изкушението да създадете значителен дефицит.


Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!


0 Comments:

Напишете коментар. Вашето мнение е важно за нас!

Точно време

Вижте още

Нашето Здраве Какво да сготвим днес Грижа за Кожата Маникюр за Начинаещи Цветове в Маникюра Френски Маникюр Тематичен Маникюр BG МАНИКЮР

За Вас

Лайфстайл

Последвайте ни

Моят език/My language

Топ статии

Свързани