бутони за споделяне


Какво трябва да ядете, за да сте здрави, красиви и щастливи.

станция на хранителни вещества. Вандана Шет, диетолог: „Това е отличен източник на растителни протеини, фибри. Бобът може да помогне за понижаване на нивата на холестерола, управление на нивата на кръвната захар, както и при загуба на тегло. Фасулът също е чудесен за поддържане на работата на храносмилателния тракт. „Всички зърна са добри“, добавя Дина Гарсия. ─ Те са богати на желязо, магнезий, калий и цинк.“

Чесън

Чесънът е друга храна, за която всички експерти по хранене са съгласни. „Чесънът е наистина суперхрана на природата“, казва доктор Алиша Рогес. ─ Съдържа алицин, който има много лечебни свойства. Чесънът е чудесен за борба с вируси, вредни бактерии и гъбички. Доказано е, че действително намалява продължителността на настинките.“

Доказано е също, че чесънът помага за понижаване на нивата на холестерола и нормализиране на кръвното налягане. „Освен това съдържа високи нива на витамини и минерали (манган, витамин B6, витамин C), без да добавя много калории“, казва Скот Шрайбър. Най-добре е чесънът да се консумира пресен, счукан и не преварен, тъй като след 10 минути варене алицинът губи част от полезните си свойства.


Лимон

Трудно ще намерите диетолог, който има проблем с лимоните. „Тази сочна слънчева топка съдържа дълъг списък от изключително важни витамини и минерали, много от които допринасят за здравето на нашата храносмилателна и имунна система и могат да направят много за здравето на косата и кожата ни“, казва Кортни Барон, Thumbtack Здравен инструктор. „Витамин С в лимоните помага за производството на колаген и предпазва кожата от свободните радикали, които могат да доведат до рак.“

Хранителните вещества в лимоните също помагат за нормализиране на нивата на холестерола и намаляване на възпалението. Лекарите препоръчват да пиете вода с лимон през целия ден, което значително ще подобри храносмилането. Освен това можете да използвате лимонов сок в салати, за да намалите съдържанието на калории и да използвате готови дресинги.


Семена от чиа

„Това малко ядивно семе е добавено към списъка на суперхраните и има много причини да е супер“, казва Олга Савелиева. ─ За начало семената от чиа съдържат омега-3 и антиоксиданти, които насърчават оптималното здраве. Семената от чиа са един от най-добрите източници на фибри, помагат в борбата с глада и поддържат здравето на храносмилането. В допълнение, те могат да бъдат много ценни за здравето на костите, тъй като съдържат безброй калций и магнезий. Опитайте да добавите семена от чиа към зърнени храни, смесете ги в смутита или дори да ги добавите към пържено.“(вижте също: Стайни цветя: знаци и суеверия около домашните растения).


Кълнове

Изненадващо, но факт: всички диетолози одобряват кълновете. „Кълновете съдържат сулфорафан, биохимично хранително вещество, което увеличава количеството на ензимите, борещи се с рака в тялото“, обяснява здравен треньор и сертифициран диетолог Кели Левеск. ─ Кълновете са това, което смятам за „жива храна“, най-мощната и питателна на планетата. Особено хубаво е, че можете да ги отгледате сами и винаги да ги имате под ръка за салати и рулца.“

„Те са много лесни за отглеждане, изискват много малко пространство и не се нуждаят от слънчева светлина“, казва Дарил Джофр. ─ Люцерната (кълновете) е може би най-лесната за отглеждане и е много вкусна. Някои от другите ми любими са броколи, боб мунг, грах, детелина, сминдух и репички."


Киноа

Сертифицираният здравен треньор Никол Гранато говори „от името на диетолозите по света“, когато препоръчва киноа като протеинова „фабрика“: „Това, което прави киноата специална, е, че тя е по същество чист протеин без глутен с приятен вкус и текстура. Киноата съдържа идеалното съотношение на всичките девет основни аминокиселини, необходими за оптимално хранене."

„В допълнение, киноата съдържа важни хранителни вещества като магнезий, фибри, манган, рибофлавин и витамини от група В, които помагат на тялото да преобразува храната в енергия“, обяснява диетологът Катрин Дейл. „Заменете киноата с ориз и ще видите как всичко се променя.“


Дива сьомга

Най-новият продукт, който всички диетолози обичат, е дивата сьомга (да не се бърка с отглежданата в развъдници!). „Дивата сьомга е богата на омега-3 мастни киселини и има много по-ниски нива на токсини от отглежданата сьомга“, обяснява Бари Сиърс, създател на Зоновата диета.

„Омега-3 полиненаситените мастни киселини са важни, тъй като намаляват риска от сърдечни заболявания и помагат за повишаване на добрия холестерол, казва Бувие. ─ Освен това намаляват риска от депресия, рак и подобряват когнитивната функция. Освен това дивата сьомга е богата на аминокиселини и витамини от група В, което я прави идеалният протеин за блестяща кожа, поддържане на мускулен тонус и жизненост.

В интернет можете да намерите много съвети как да не спите, както и популярни "суеверия" по тази тема. Изненадващо, много от тях са наистина верни и като им се има предвид, можете да направите съня си възможно най-удобен.

Боровинка

Доколкото можем да кажем, няма нито един диетолог, който да спори със силата на боровинките. „Има най-малко 15 различни вида фитонутриенти, открити в боровинките, всички от които са мощни антиоксиданти, които защитават почти всяка система в тялото“, казва Мишел Баб, диетолог и автор на Противовъзпалително хранене за щастлив, здрав мозък. ─ Антиоксидантите защитават клетките, тъканите и мускулите от увреждане. Те са важни за здравето на сърдечно-съдовата система, здравето на мозъка и възстановяването след тренировка.“

Диетолог, д.м.н. Олга Савелиева добавя, че боровинките осигуряват здравословни, богати на фибри въглехидрати, които подпомагат храносмилането и регулирането на теглото. „Той съдържа много витамини и минерали, включително желязо, магнезий, цинк, калций и калий, витамини А, С и К“, казва сертифицираният диетолог Кандис Сети. ─ Всички тези съставки са важни за здравето, включително помагат за изграждането и поддържането на здрави кости, както и подпомагат борбата срещу сърдечните заболявания и рака.


Листни зеленчуци

„Листните зеленчуци са с ниско съдържание на калории и пълни с хранителни вещества“, обяснява Шилпа Ревела, гастроентеролог и диетолог в Медицинския център на Колумбийския университет. „Някои от мощните хранителни вещества, които листните зеленчуци съдържат, включват витамини А, С и К, фолиева киселина, калий, магнезий, калций, желязо, лутеин и протеини“, казва Дина Гарсия, диетолог, треньор по хранене и основател на Vida nutrition .

Зелето е особено обичано от диетолозите. „Той съдържа високи нива на антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на заболявания като рак и сърдечни заболявания“, казва сертифицираният диетолог Скот Шрайбър. ─ Зелето е полезно и за сърцето, като понижава нивата на холестерола. Той насърчава функцията на черния дроб и здравето на храносмилането, а също така е добър продукт за детоксикация.”


Авокадо

Всички диетолози бързо класираха здравословното за сърцето авокадо като една от най-здравословните храни в света. „Нарекох авокадото Божието масло!“, казва Дарил Джофре, известен диетолог и основател на Alkamind cleanse. ─ Това е буквално идеалното ястие. Съставът на авокадото е богат на витамини К, С, В5 и В6, както и на ключови минерали. Всъщност авокадото съдържа повече калий от бананите и без никаква захар. Освен това е с изненадващо високо съдържание на фибри, поради което авокадото помага да поддържате храносмилателната си система здрава."

Когато избирате авокадо, потърсете черно-зеления сорт Haas с оребрена кора, който е с по-високо съдържание на здравословни мазнини и по-малко въглехидрати от гладкото, яркозелено авокадо от Флорида.

„Още по-добре“, казва професор Станислав Половцев, „мононаситените мазнини в авокадото действат като протектори на клетъчната мембрана. Когато вашите клетки са защитени от увреждане от свободните радикали, те функционират по-добре. Това означава, че получавате по-красива кожа, по-активен мозък и повече енергия.“ Едно авокадо съдържа 42 милиграма магнезий, жизненоважен хранителен елемент, който липсва на много от нас“, добавя Каролин Дийн, член на Хранителния медицински консултативен съвет. Можете да въведете авокадо в диетата си по различни начини. „Разстелете парче препечен хляб или бързо намачкайте порция гуакамоле“, предлага сертифицираният диетолог Дана Уайт. „Също така съм голям фен на използването на авокадо по уникални начини като смутита, салса и дори сладолед.“


Боб

Диетолозите са съгласни, че бобът е източник на хранителни вещества. Вандана Шет, диетолог: „Това е отличен източник на растителни протеини, фибри. Бобът може да помогне за понижаване на нивата на холестерола, управление на нивата на кръвната захар, както и при загуба на тегло. Фасулът също е чудесен за поддържане на работата на храносмилателния тракт. „Всички зърна са добри“. Те са богати на желязо, магнезий, калий и цинк.“



Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!


0 Comments:

Напишете коментар. Вашето мнение е важно за нас!

Точно време

Вижте още

Нашето Здраве Какво да сготвим днес Грижа за Кожата Маникюр за Начинаещи Цветове в Маникюра Френски Маникюр Тематичен Маникюр BG МАНИКЮР

За Вас

Лайфстайл

Последвайте ни

Моят език/My language

Топ статии

Свързани