Събрахме няколко рецепти за необичайни диетични десерти, които ще се харесат на цялото семейство.
Мечтата да ядеш сладко и да не дебелееш е напълно осъществима с малко креативност. Предлагаме ви няколко лесни рецепти за леки и вкусни десерти, които спокойно можете да включите в диетата си, без да се страхувате от излишни калории.
Пирог с горски плодове и кисело мляко
Продукти (за 4 порции):
- 4 разбити яйца;
- 50 ml мед;
- 250 г плътно гръцко кисело мляко;
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия;
- 3 чаени лъжички царевичен грис;
- 250 г смес от горски плодове;
- малко пудра захар за сервиране.
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180°C.
2. Поставете яйцата, меда, киселото мляко, екстракта от ванилия и царевичното брашно в купа, разбийте до гладкост.
3. Разстелете половината от плодовете на дъното на форма за печене и залейте с кисело-млечната смес.
4. Отгоре поръсете останалите горски плодове и запечете във фурната за 20 минути.
5. Поръсете с пудра захар преди сервиране.
Салата от смокини с желе от червени боровинки
Продукти (за 4 порции):
- 500 мл сок от червена боровинка;
- 1/2 чаша пудра захар;
- 6 листа желатин;
- 8 зрели смокини;
- 150 г смес от горски плодове.
Начин на приготвяне:
1. Накиснете листата желатин в купа със студена вода за 5 минути.
2. Междувременно изсипете боровинковия сок в малка тенджера, смесете го с пудрата захар и поставете на среден огън. Разбърква се, докато пудрата захар се разтвори напълно, след което се отстранява от огъня.
3. Изстискайте излишната вода от желатина. Разбъркайте го в сока от червени боровинки, след което прецедете през цедка.
4. Изсипете сока с желатина в дълбок съд с прави стени. Покрийте и охладете за една нощ, за да стегне.
5. Нарежете смокините на филийки и наредете в чинии. Готовото желе от хладилника нарежете на кубчета, добавете към смокините и можете да сервирате.
Зеленчуков шоколадов пудинг
Продукти:
- 1 опаковка меко тофу;
- блок черен шоколад;
- 100 г какао на прах;
- канела на вкус;
- 2-3 супени лъжици кленов сироп.
Начин на приготвяне:
1. Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова фурна при непрекъснато бъркане.
2. В купата на кухненски робот или блендер обработете тофуто и кленовия сироп до гладкост. Добавете какао на прах и канела и разбъркайте добре.
3. Изчакайте разтопения шоколад леко да се охлади и го изсипете в сместа от тофу и какао. Разбийте отново.
4. Сложете пудинга в хладилника за няколко часа, след което можете да сервирате с топинги по ваш вкус: горски плодове, ядки, кокос, листенца мента и др.
Макарони без глутен
Продукти:
- 3 супени лъжици кокосово масло;
- 1/3 чаша захар;
- 1 яйце;
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия;
- 1/2 чаена лъжичка екстракт от бадеми;
- 1/2 чаша бадемово брашно;
- щипка морска сол;
- 2 супени лъжици настърган (или нарязан на ситно) черен шоколад.
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180°C.
2. Смесете кокосовото масло, захарта, яйцето, екстракта от ванилия и екстракта от бадем до гладкост. Към сместа добавете бадемовото брашно и солта.
3. От полученото тесто оформете малки бисквитки, сложете ги в тава и леко притиснете всяка с лъжица. Пече се около 20 минути.
4. Докато сладките са във фурната, направете шоколадовата глазура, като разтопите парченцата шоколад и ги смесите с морската сол.
5. Извадете сладките от фурната, залейте с глазурата и сервирайте.
------------------------------------
Кокосов сладолед с лимонена мащерка
Продукти (за 4-6 порции):
- 220 г пудра захар;
- 400 мл кокосово мляко;
- няколко стръка лимонова мащерка;
- 1 литър гъсто гръцко кисело мляко;
- вафлени фунийки за сервиране (по желание).
Начин на приготвяне:
1. Поставете захарта, кокосовото мляко и мащерката в тенджера на среден огън. Оставете сместа да заври, като разбърквате, докато захарта се разтвори, след това извадете и оставете да се влива в продължение на 3 часа.
2. Към запарената смес добавете киселото мляко и разбийте с миксер. Изсипете всичко в плитък съд и го изпратете във фризера за няколко часа. След това внимателно отстранете стръкчетата мащерка и отново поставете сместа във фризера за една нощ.
3. Извадете сладоледа 20 минути преди сервиране. Сервирайте във вафлени фунийки или просто сервирайте в малки купички с любимите си гарнитури.
Палачинки с банан и кисело мляко
Продукти (за 4 порции):
За палачинки:
- 130 г брашно;
- 300 ml мляко;
- 2 супени лъжици пълномаслено кисело мляко;
- 2 големи яйца;
- голяма щипка морска сол;
- несолено масло или кокосово масло за пържене.
За топинг:
- 4 зрели банана;
- половин лимон за сок;
- 50 г бадемови люспи или кокосови стърготини;
- 100 г гръцко кисело мляко;
- мед или сладък сироп за сервиране.
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното, млякото и киселото мляко в купа. Покрийте и оставете на стайна температура за няколко часа.
2. Добавете яйцата и солта към вливаната смес за палачинки, разбъркайте всичко добре до гладкост.
3. За заливка нарежете бананите, сложете ги в чиния и полейте резените с лимонов сок.
4. Запечете бадемите или кокоса на люспи в сух тиган и добавете към бананите.
5. Загрейте тиган с дебело дъно на среден огън. Намажете леко с масло или кокосово масло.
6. Изсипете малък черпак тесто в тигана и го завъртете, за да оформите палачинка. Когато долната страна стане златисто кафява, внимателно обърнете и изпържете другата страна. Повторете стъпката, докато използвате цялото тесто.
7. Намажете всяка палачинка с гръцко кисело мляко и отгоре намажете със супена лъжица бананов топинг. Навийте палачинки и сервирайте поляти с мед или сироп.
Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!
0 Comments: