Правилните подправки не само ще подобрят вкуса и подправката на вашите ястия, но и ще ви помогнат да поддържате теглото си под контрол.
Всеки добавя подправка към живота си по различен начин. В същото време методите могат да бъдат както полезни за тялото, така и направо вредни. Ние определено сме за първите, което означава, че препоръчваме подправки, които могат не само да изострят вашите рецептори, но и да подпомогнат тялото ви с полезните си свойства.
Лют червен пипет
Лютият червен пипер ускорява метаболизма благодарение на капсаицина, който причинява усещане за парене в устата, когато ядете храна, подправена с тази подправка. Капсаицинът повишава телесната температура, което повишава метаболизма с 5% в рамките на няколко часа след хранене. В допълнение, капсаицинът ускорява окисляването на мазнините в тялото с 16%, което позволява на тялото активно да изгаря мазнините.
Джинджифил
Джинджифилът подобрява храносмилането и, ако е необходимо, помага да се справите с гаденето. Повишаването на метаболизма се дължи на съдържащото се в него вещество gingerol, което е свързано с капсаицина, което кара тялото да генерира допълнителна топлина. Използвайте пресен джинджифил или джинджифил на прах за приготвяне на чай. Освен това настърган корен от джинджифил може да се добави към яхнии от зеленчуци или месо, а джинджифил на прах може да се добави към маринати.
Куркума
Куркумата е роднина на джинджифила и една от основните съставки в индийската кухня. Куркуминът, съдържащ се в корена на това растение, който придава характерния жълт цвят на подправката, има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Това вещество също така предотвратява развитието на сърдечни заболявания, рак, депресия и невродегенеративни заболявания, свързани с възрастта.
Въпреки че метаболитните ефекти на куркумата са изследвани само при животни, изследователите предполагат, че тя насърчава изгарянето на мазнини чрез намаляване на нивата на инсулинова резистентност, един от важните фактори за наддаване на тегло. Куркумата (прочетете също: „5 причини, поради които кожата ви ще хареса куркума“) върви добре със супи, ориз и яхнии.
Канела
Канелата помага за нормализиране на кръвното налягане и намаляване на нивата на глюкозата, лошия холестерол, както и триглицеридните мазнини, които влияят на работата на сърцето. Тези свойства на канелата се дължат на способността й да засилва активността на инсулина, като по този начин помага на тялото да абсорбира по-добре захарта и по този начин предотвратява превръщането й в мазнини. Освен за печене, канелата е добре да се добавя към ябълки и натурално кисело мляко. А ако подправите горещ шоколад със смес от канела и лют червен пипер, то за вашето тяло това ще бъде истински метаболитен коктейл.
Кимион
Последните проучвания показват, че ежедневната консумация на кимион от жени с наднормено тегло понижава лошия холестерол и повишава нивата на добрия холестерол и помага за намаляване на теглото и индекса на телесна маса. Това свойство на кимиона се дължи на високото съдържание на фитостероли, които пречат на усвояването на холестерола. Кимионът се намира в смеси от подправки като чили, къри, лютеница. Подходяща е за почти всички ястия – топли зеленчукови, месни, рибни и дори десерти.
Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!
0 Comments: