На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер. Това е един от най-важните семейни празници, както и денят преди раждането на Христос. Наричаме я още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка.
На Бъдни вечер приключват и четиридесетдневните коледни пости, които са започвали на 15 ноември. Според някои народни вярвания Богородица е родила Христос на Бъдни вечер, но съобщила за това на следващия ден. На трапезата на Бъдни вечер се събира цялото семейство. Според обичая тя винаги се подрежда около огнището.
Ястията задължително трябва да са постни и според повечето вярвания - нечетно число. Бройката им е: 7 - колкото са дните на седмицата или 9 - колкото трае бременността на жените. Има райони в България, където на празничната маса се поставят 11 или 12 ястия - колкото са месеците в годината. Те представляват сърми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др. Всяко от ястията на трапезата има важна за българина символика. Обредните хлябове са три вида - посветени на Коледа, на селските занаяти и за коледарите.
В днешната статия ще ви представим 9 постни рецепти, които се надяваме да ви харесат и част от тях да ви помогнат при определяне на менюто за празничната трапеза. Рецептите може да прочетете, като кликнете на снимката към съответното ястие.
Зеленчукови зелеви сармички с гъби
Тази рецепта може спокойно да се сервира за Бъдни вечер. Зелевите листа, пълни с витамини, ще бъдат много полезни за всеки. Пълнени със зеленчуци и гъби, сармите са меки и много вкусни. Може да използвате и други зеленчуци във зависимост от индивидуалните предпочитания.
Задушени патладжани с тиквички
Задушените зеленчуци са спасител за домакинята, лесен и бърз начин да приготвите едно от ястията за Бъдни вечер. Зеленчукова яхния с тиквички и патладжан е едно от най-вкусните и популярни ястия, което е актуално през цялата година и е предпочитано и за трапезата за Бъдни вечер. Като алтернатива може да се готви в мултикукър, което относително опростява процеса, улеснява труда и спестява време.
Брюкселско зеле с гъби и лук
Брюкселското зеле с гъби е чудесен начин да разнообразите менюто за Бъдни вечер, да го направите специално, малко забележимо и ярко. И ако се притеснявате за резултата, не знаете как да готвите брюкселско зеле или все още не сте решили какво да готвите от него, това е толкова просто, колкото и с обикновеното бяло зеле.
Бобена супа-пюре с домати
Фасулът е един от най-популярните членове на семейство бобовите растения. Фасулът е на второ място по отношение на съдържанието на такова важно вещество като протеин. Вареният боб е особено апетитен, когато е наситен с ароматите на подправки и други компоненти на ястието. На трапезата на Бъдни вечер, задължително трябва да присъства поне един вид бобено ястие.
Бобени котлети
Трудно е да си представим, че бобените котлети може да имат толкова ярък и богат вкус. Обикновено най-изисканите ястия се приготвят от най-простите съставки. За домакинята това е просто божи дар, а за семейството освен традиционно ястие за Бъдни вечер е и отличен диетичен вариант, който съдържа много витамини, така необходими за пълноценното функциониране на нашето тяло.
Хрупкави зеленчукови котлети на фурна
Ако искате да разнообразите трапезата на Бъдни вечер, но същевременно да спазите традициите за постни ястия може да приготвите тези зеленчукови котлетии. А за да се засили резултатът, няма да е лошо да ги напълните с гъби и зелени пресни подправки и след това да ги изпечете. Точно това ще направим! Повярвайте ми, в такова изпълнение котлетите са не само вкусни и засищащи, но и здравословни.
Рататуй или френска зеленчукова яхния
Какво друго може да се каже за ястието - идеално е за гарнитура, липсва съдържание на калории. И останалото: вкусът, ароматът и сочността на зеленчуците, обаче, както и самата гледка, се запомнят дълго време. Всичко това го прави много подходящо за нашата трапеза на Бъдни вечер.
Диетична салата със зеле и нар
Диетичната салата със зеле и нар е идеална за тези от вас, които искат да разтоварят преди обилните трапези за Нова година. Това ястие ще спази постните традиции за Бъдни вечер, като същевременно ще създаде разнообразие на трапезата, благодарение на семената от нар. За тези от вас, които искат да изненадат семейството си с леко предястие тази салата е идеална.
Салата със сини сливи, орехи и нар
За да допълните традиционните ястия за Бъдни вечер, ви предлагаме още една зеленчукова салата с нар. Ако искате да спазите традицията, може да пропуснете добавянето на майонеза. Салата ще има също толкова уникален и засищаш вкус.
Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!
0 Comments: