За разлика от печеното, яхнията се приготвя чрез задушаване, но иначе няма съществени разлики. Във всеки случай зеленчуковата яхния с тиквички може да се приготви в различни варианти, като се използват както месни продукти, така и зеленчуци. Но днес в тази рецепта ще разгледаме подробно яхнията изключително със зеленчуци и много подправки.
Сушените билки могат да се използват и добавят на вкус, както и да се допълват с всякакви други подправки. Използвайте сок от червено грозде вместо вино. И така, нека да започнем...
На първо място, трябва да обелите морковите и лука, да изплакнете и нарежете всички зеленчуци на средни парчета, да накълцате чесъна. Доматите се нарязват като за салата, слагат се в малка купа и се смесват с макароните.
В умерено голяма, но дълбока тенджера загрейте по една супена лъжица зехтин и масло на слаб огън. Сложете всички нарязани съставки и като разбърквате леко запържете на слаб огън за около 5 минути.
След това добавете доматената смес. Сезонно, разбира се, е по-добре да използвате пресни домати, а в тази рецепта са използвани консервирани.
Налива се около 200 мл. червено вино, което ще добави пикантност и специален аромат на ястието. В нашия случай виното ще играе ролята на изискан пикантен сос.
Добавете сол, смлян черен пипер, малко сух босилек, риган и ви съветваме да добавите смес от провансалски билки, в резултат на което вкусът на нашата яхния ще стане по-богат. Не на последно място добавете захарта и разбъркайте добре.
Оставете да заври, след което покрийте с капак, оставяйки леко открехнат, за да се изпари излишната влага. Готвим в режим на гасене за не повече от 40 минути.
След 40 минути сложете настърганият кашкавал, разбъркайте и продължете да готвите 2-3 минути. По това време зеленчуковата яхния трябва да се сгъсти малко и това означава, че ястието е готово.
Спокойно можем да кажем, че зеленчуковата яхния от тиквички е напълно демократично ястие и затова не се страхувайте да експериментирате.
Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!
0 Comments: