Тази рецепта може спокойно да се припише към постните ястия, което е напълно достойно да бъде добър обяд за вегетарианец. Зелевите листа, пълни с витамини, ще бъдат много полезни за всеки. Пълнени със зеленчуци и гъби, сармите са меки и лесни за вкус. Може да използвате и други зеленчуци във зависимост от вашите предпочитания.
Тези постни зелеви сърми се различават от традиционните месни по изобилието от витамини, а наличието на ориз ги прави и засищащи.
Отстранете горните листа от зелето, изплакнете обилно и сварете до полуготовност в подсолена вода.
Почистете и измийте гъбите. Варят се също в подсолена вода, само до пълна готовност. Отцедете в гевгир и охладете със студена вода. Оставете влагата да се отцеди и смелете.
Лукът се нарязва на ситно, слага се в предварително загрят тиган с малко олио, поръсва се със захар и се запържва, докато лукът леко прозрачен.
Обелете морковите и ги прекарайте през едро ренде. Добавете към тигана с лука и продължете да готвите на слаб огън, докато морковите омекнат.
Нарежете сладкия пипер на малки кубчета и ги изпратете в тигана заедно с гъбите. Разбъркайте и запържете за 5-8 минути.
Сварете ориза, нарежете зелените и ги смесете с останалите задушени зеленчуци. Добавете сол и смлян черен пипер.
Внимателно отделете листата от зелето, оставяйки листата непокътнати. Слага се с блатове и се завива на плик.
Сложете пълнените зелеви листа в купа. Доматеното пюре се разрежда с малко вода и се изсипват върху сармичките, така че повърхността да надникне леко. Отгоре се поръсват настъргани моркови и се оставят да къкри на тих огън 20 минути.
Когато сте готови, разпределете на порции за сервиране и поръсете с подправки.
Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!
0 Comments: