На първо място, трябва да приготвите зеленчуков сос. За целта първо трябва да изплакнете чушките, да ги увиете в найлонов плик и да ги изпратите в предварително загрята фурна за 30 минути, при температура не над 180 градуса, докато ципата им леко се увъгли.
След това оставете да се охлади, отстранете филма и нарежете чушките на малки кубчета. Нарежете и лука.
Измиваме 2-3 домата и ги натриваме на едро ренде. В тигана се налива половината от маслото, посочено в съставките, първо се запържва лукът, докато пусне сока и стане леко прозрачен, след което се слагат чушките и настърганите домати. Посолява се леко и се разбърква. Гответе 5-10 минути в режим на слаб огън.
Междувременно приготвяме основните съставки на нашето ястие: тиквичките, патладжана и останалите домати се нарязват на умерено тънки и кръгли филийки.
За дресинга: копърът и чесънът се нарязват на ситно, събират се в малка купа и се счукват. Отгоре се налива втората част от зехтина. Поръсете със сол на вкус, добавете малко червен пипер и други подправки за пикантност, разбъркайте добре.
Следващата важна стъпка е да прехвърлите задушения зеленчуков сос за Рататуй в специална форма за печене, да сложите всички нарязани храни върху соса, като редувате всеки път: тиквички , патладжан и домат, накрая залейте всичко това с пикантен дресинг.
Включете фурната, загрейте до 180 градуса. Покрийте формата с фолио и изпратете да се пече в железен шкаф за 20 минути. След това махнете фолиото и върнете във фурната за още 10-15 минути.
Какво друго може да се каже за ястието - идеално е за гарнитура, липсва съдържание на калории. И останалото: вкусът, ароматът и сочността на зеленчуците, обаче, както и самата гледка, се запомнят дълго време. Всичко това го прави много подходящо за нашата трапеза през цялата година.
Рататуй е красив и невероятно вкусен!
Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!
0 Comments: