Станалият вече класически гъбен кремообразен сос върви добре с много основни ястия, с месо, ориз и паста, придава им нежност и ги прави меки на вкус. С него храната придобива изисканост и изглежда специално. Белият сос с гъби може да се използва като дресинг за гювечи, също така и за заливка на котлети.
Сушените или замразени гъби не са подходящи за приготвяне на това ястие. Използвайте изключително пресни и без признаци на разваляне.
Необходими Продукти
1 кг гъби,
1 глава бял лук,
200 мл нискомаслена сметана,
2 с.л. лъжици пшенично брашно
60 г масло,
1/3 чаена лъжичка сол.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изплакнете пресните гъби, подсушете и нарежете на тънки филийки или по-малки парчета.
Разтопете малко масло в малка тенджера или тиган, около 30 гр. Запържете гъбите и ситно нарязания лук на слаб огън, докато омекнат - 8-10 минути.
В отделен съд разтопете останалото масло, добавете брашното и при непрекъснато бъркане запържете на среден огън, докато брашното се смеси равномерно с разтопеното масло.
Налейте на тънка струйка разбитата сметана или обикновено мляко и продължете да разбивате, докато сместа се сгъсти осезаемо. Трябва да се получи плътен бял сос, подробната рецепта прочетете тук.
Комбинирайте съдържанието на два тигана в един, добавете сол и разбъркайте пържените гъби с лук в кремообразен сос. Продължете да готвите още 2-3 минути на слаб огън.
В тази рецепта белият сос с гъби може да служи като оригинален сос за много ястия, като паста. Кремообразният гъбен сос върви добре с пилешко и други видове месо.
Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!
0 Comments: