Зеленчуците на масата са източник на витамини и минерали. Ако имате нужда от продукт, богат на калций, помнете тиквичките, защото пълнените тиквички са вкусно и познато лятно-есенно ястие, което се приготвя на фурна от прости и достъпни съставки. Полезните му свойства се запазват по-добре при печене на зеленчуци във фурната. Въпреки че гювечите, и хайверът, и пържената версия на кръгчета, и пълнените половинки също са добри.
Обикновено тиквичките се пълнят с кайма и ориз, но понякога към тези два компонента се добавят различни зеленчуци и подправки на вкус. От тях можете да готвите почти всяко ястие, до яхния. Тази рецепта ще ви разкаже за най-простото приготвяне на пълнени тиквички с пилешка кайма, ориз и печено лук и моркови. Пилешката кайма, ако желаете, може да бъде заменена с телешко или свинско, всичко тук зависи от личните вкусови предпочитания и от това какво ястие искате да получите в крайна сметка. Така например, с мляно пиле, тиквичките ще се окажат по-диетични, отколкото с мляно говеждо или свинско месо, но във всеки случай, без значение каква кайма е избрана, ястието несъмнено ще зарадва цялото семейство със своя вкус.
Първо трябва да приготвите каймата, с която ще се пълнят тиквичките. За да направите това, изплакнете ориза и го залейте с гореща вода за 20 минути.
Нарежете лука, а морковите настържете с едро ренде. Запържете нарязаните зеленчуци в растително масло до златисто кафяво.
В каймата се добавят запържени зеленчуци, накиснат в гореща вода ориз, черен пипер и сол на вкус. Да се разбъркат старателно. Пълнежът за тиквички е готов.
След това трябва да подготвите самата тиквичка: нарежете я на кръгчета с дебелина около 2,5 см.
Почистете нарязаните кръгчета тиквички от семките и обелете.
Подредете кръгчетата върху тава, намазана с растително масло, като първо посолите малко и сложете каймата с пързалка в отвора на тиквичките. Изпратете лист с пълнени тиквички във фурната. Пече се 1 час на 180 градуса.
В дълбока купа смесете заквасената сметана със сух копър, можете да добавите и наситнен чесън.
20 минути преди да сте готови, извадете тавата за печене и намажете тиквичките със заквасена сметана. Продължете с готвенето.
Веднага след като повърхността на гювеча се покрие с червен цвят, тогава пълнените тиквички с пиле и ориз са готови.
Сосовете се комбинират добре с печени тиквички. В готовата форма зеленчукът се овкусява с кетчуп, майонеза или горчица. За детска маса, на която не обичат много зеленчуците, нарисувайте емотикони с кетчуп върху кръгчета тиквички - усмихнати лица. Ястието ще върви с гръм и трясък.
На фурна тиквичките са крехки, но на вкуса нещо им липсва... Определено - подправки! Какво се комбинира с тиквичките и подобрява вкуса им? - Всяка домакиня може да експериментира и да изведе формулата на идеалното ястие, следвайки следните препоръки:
Какво трябва да знаете, за да приготвите вкусни ястия от тиквички - полезни съвети и препоръки
Печени тиквички, леко осолени преди готвене, хармонизират вкуса със заквасена сметана. След готовност се овкусява и украсява със зеленчуци. Ястието се сервира горещо със студена сметана. С него можете да нарисувате "пръстени" или просто да се ограничите до една чаена лъжичка от продукта за всяко парче.
До тиквичките в градината расте следващата подправка за зеленчуци - магданоз. Можете да го изпратите във фурната с тиквички и да поставите клонка върху всяко кръгче, вместо "черешка на торта". Комбинацията от вкусове на печени тиквички и пресни билки ще придаде нов щрих на ястието.
Когато печете, трябва да опитате да поръсите тиквичките със ситно нарязан копър или неговия сух вариант. И в комбинация с мащерка (второто име е мащерка) се създава букет от аромати, които обогатяват вкуса на тиквата.
Чесън. За тези, които обичат пикантното - защо да не го използвате. пълнени? Хвърляне между парчета зеленчуци? Много по-вкусно е да приготвите чеснов сос, като стриете 3-4 скилидки в хаванче до състояние на течна каша с щипка готварска сол (кристали). В края на смилането сложете масата в сос, изсипете там една супена лъжица растително масло: рафинирано или не - по ваш вкус. Още 4-5 супени лъжици преварена хладка вода - и можете да подправите печените тиквички. Ще се получи вкусно.
Обогатява вкуса на печени тиквички от див чесън. По аромат и вкус е подобен на чесъна, само по-лоялен по отношение на пикантността. Нарежете на ситно няколко наситнени листа и ги поръсете върху тиквичките. Преди или след печене.
5 минути преди готовност тиквичките се поръсват със ситно настъргано твърдо сирене и се изпращат във фурната, за да се разтопят малко. Няма да намерите по-добра подправка.
Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!
0 Comments: