Пилето за Нова година е просто, бързо, оригинално и бюджетно лакомство, за приготвянето на което можете да го използвате цяло или на отделните му части (будчета, крилца, филета). Всяко от ястията в следващата селекция ще бъде истински фурор на новогодишната трапеза.

Цяло пиле на фурна

Цяло пиле приготвено във фурната, със сигурност ще се превърне в вкусно ястие на новогодишната трапеза. За изненада на неопитните домакини, то се приготвя бързо и лесно, а познаването на всички тънкости на печенето ще ви позволи да получите сочно, меко и крехко месо с червена златиста коричка.


Необходими Продукти
1,5-2 кг цяло пиле; 60 гр майонеза; 7 гр сол; 3-4 гр черен смлян, лют червен пипер и червен пипер; розмарин на вкус.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Измийте пилето обилно в течаща хладка вода и след това го подсушете с хартиена кърпа отвътре и отвън.

2. Разбъркайте майонезата с подправките и сол на вкус, ако е необходимо. Намажете пилето обилно отвътре и отвън с тази смес. Вътре можете да поставите една или две стръка розмарин за вкус.

3. Поставете пилето в тава за печене, покрита с фолио отгоре. Пече се на загрята фурна 180-200 градуса.

4. Печете 60 минути, след което махнете фолиото и оставете за още 30-40 минути, докато се запече и придобие златист загар. Когато при пробиване изтича бистър сок, пилето е готова да „отлети“ на новогодишната трапеза.

Видео - Цяло пиле на фурна

Подправките играят основна роля в това ястие, вкусът и ароматът на месото ще зависят от тях. Можете да ги изберете и комбинирате, като се фокусирате върху вашите предпочитания. Вкусът ще бъде обогатен и от лимон, поставен вътре, нарязан на 6-8 части, или сладко-кисела ябълка под формата на средно големи резени.

Пълнено пиле с ориз и сушени плодове на фурна

Определено за цяло пиле на фурна ще ви трябва допълнително гарнитура, но ако нарежете пилето и го напълните с ориз и сушени плодове, след 1-1,5 часа можете да получите горещо пиле и гарнитура за него. Няма нищо трудно в приготвянето на такова ястие.


Необходими Продукти
1 пиле; 150 г ориз; 50 г сушени кайсии; 50 г сушени стафиди; 1 портокал; 4 стръка мащерка; 40 г масло; 40 г мед; сол, черен пипер и други подправки на вкус.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Първо трябва да подготвите пълнежа. За него сварете ориза до полуготовност за 20 минути. След това се отцежда в гевгир и се изплаква с гореща вода.

2. Нарежете сушени кайсии на малки парченца. Изплакнете стафидите. Обелете портокала от кората, нарежете на филийки, от които отстранете филма. Нарежете ¾ от цитрусите на кубчета, а от останалите изстискайте сока. Отстранете внимателно листата от стръкчетата мащерка.

3. Смесете ориза, сушените плодове, портокала и подправките. Измийте и подсушете пилето и след това напълнете с готовата смес.

4. Смесете разтопеното масло с меда и портокаловия сок. Към тази смес добавете сол, подправки и с помощта на кулинарна четка намажете пилето с получения сос.

5. Печете пилето за около час и половина, като периодично отваряте фурната и го заливате със сока, който се отделя.

Видео - Пълнено пиле с ориз и сушени плодове на фурна

Преди сервиране готовата пълнена птица се разрязва по гръдната кост с кухненска ножица, след като се отстранят клечките за зъби и конците. След това оризът се изважда и пилето се нарязва на порции.

Царско печено пиле за Новогодишната трапеза 2023

Това ястие има не само ефектна презентация, но и цял куп различни вкусове. Разбира се, готвенето му отнема малко повече време, но резултата си заслужава.


За пълнено с палачинки пиле ще ви трябва:

  • 1 пиле около 2 кг;
  • 11-12 бр. листа от марула;
  • 150 г сирене.

За да омесите тестото за палачинки, трябва да подготвите:

  • 160 мл мляко; 
  • 160 мл топла вода;
  • 2 яйца; 
  • 5 г захар;
  • 2,5 г сол;
  • 2,5 г бакпулвер;
  • 20 г растително масло; 
  • 200 г брашно.

Като пълнеж за палачинките трябва да вземете:

  • 400 г пилешка кайма;
  • 300 г гъби;
  • 1-2 глави лук.

За пълнежа със сирене:

  • 100 г твърдо сирене;
  • 1  яйце.

Залейте пилето със сос, приготвен от:

  • 40 г заквасена сметана;
  • 20 г кетчуп;
  • 10 г хрян.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  1. За палачинките разбийте яйцата със сол, захар и бакпулвер. Изсипете млякото в тях и добавете брашното, разбъркайте до гладкост и налейте в скоростта на вряща вода. Накрая добавете растително масло. От полученото тесто изпечете 11-14 тънки палачинки.
  2. Внимателно отстранете кожата от пилето, отрежете бутчетата и крилцата заедно с нея, така че готовото ястие да изглежда по-скоро като цяло пиле. След това нарежете трупа и смелете филето на кайма.
  3. Запържете лука и гъбите в тиган, охладете и смесете с получената кайма. Разпределете плънката върху палачинките и ги навийте на руло.
  4. Настърганото на ситно ренде твърдо сирене или кашкавал смесете с яйцето. След това поставете палачинките на слоеве вътре в отстранената кожа, като мажете на всеки ред с пълнеж от сирене.
  5. Закрепете и оформете пилето с клечки за зъби, завържете краката и крилцата заедно. Прехвърлете пилето в тава за печене, намажете със заквасена сметана, кетчуп и сос от хрян. Печете във фурната за 40-45 минути на 180 градуса.

 

Пилешки бутчета в тесто за Новогодишната трапеза

Пилешките рецепти за Нова година не винаги включват използването цяло пиле, бутчетата също са подходящи за вкусно и оригинално ястие. Те могат да бъдат вкусно приготвени в бутер тесто с ананас и сини сливи.


Необходими Продукти
12 пилешки бутчета; 500 г готово бутер тесто; 400 г консервирани ананаси; 100 г сини сливи; 100 г орехи; 40 г заквасена сметана; 20 г горчица; 15 г чесън; сол, черен смлян пипер.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Комбинирайте заквасена сметана, горчица, пресован през преса чесън, подправки и сол. В тази марината се оставят измитите и подсушени бутчета за 30-40 минути. Изпратете маринованото месо за 30 минути във фурната, загрята до 180 градуса. През това време смелете ядките в блендер на трохи, нарежете ананасите и сините сливи на ситно. Размразете бутер тестото, върху набрашнена повърхност тънко разточете на слой, от който след това изрежете 12 кръга. В центъра на всяко кръгче сложете малко ядки, ананас и сини сливи, отгоре наредете бутчетата и съберете всичко в торбичка, която завържете на крака с готварски конец. Изпратете бутчетата във фурната при същите температурни условия, докато тестото е готово.

Вместо ананаси и сини сливи, можете да сложите гъби, сирене, картофи. Бутчетата могат да бъдат пържени, но в този случай трябва да ги приготвите в силно загрят тиган. Така ще станат по-сочни.

Пиле Жулиен за Новогодишната трапеза

Въпреки че снимките на това ястие в малки форми за кокот или тарталети предизвикват обилно слюноотделяне, то рядко се приготвя за ежедневна храна. Но Нова година е идеалният повод да сервирате вкусно и лесно за приготвяне топло ястие от пиле.


Необходими Продукти
300 г пилешко филе; 150 г гъби; 70 г лук; 160 мл сос бешамел или сметана; 50 г твърдо сирене; масло, смлян черен пипер и сол.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

В тиган разтопете маслото и в него задушете лука, докато стане прозрачен. След това добавете гъбите, нарязани на тънки филийки, и след като ги доведете до готовност - ситно нарязаното пилешко филе. Задушете всичко заедно за 3-4 минути. Напълнете филетата с гъби, залейте със сос (сметана) и поръсете със ситно настърган кашкавал. След това изпратете жулиена във фурната, където и го доведете до готовност.

Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!


0 Comments:

Напишете коментар. Вашето мнение е важно за нас!

Точно време

Вижте още

Нашето Здраве Какво да сготвим днес Грижа за Кожата Маникюр за Начинаещи Цветове в Маникюра Френски Маникюр Тематичен Маникюр BG МАНИКЮР

За Вас

Лайфстайл

Последвайте ни

Моят език/My language

Топ статии

Свързани