Тесто:
Плънка:
- 2 яйца
- 250 мл вода - топла
- 120 гр захар
- 2 с.л. течен подсладител
- 2 амп. ванилия
- 8 гр сол
- 50 гр меко масло – на парчета
- 50 мл олио
- 300 гр брашно Манитоба
- 300 гр брашно 00
- 1 ½ п. суха бирена мая
- Добавят се по време на месенето:
- 10 гр лимонови корички от пакетче
- 10 гр портокалови корички от пакетче
- 1 ч.ч. стафиди – накиснати в ром / бранди
- 1 ч.ч. шоколадови капчици
- 100 гр био захаросани портокалови корички
- Шоколадов ганаш:
- 100 мл течна сметана
- 100 гр шоколадов кувертюр
- Смлени ядки – за поръсване
Всики продукти за тестото се слагат в машината в реда, в който са изброени. Пуска се на програма „тесто”. Когато машината сигнализира за добавяне се поръсват, предварително смесените, лимонови и портокалови корички. След изваждане от хлебопекарната, ако е необходимо, тестото се доизмесва – трябва да стане влажно, но твърдо тесто, което не лепне.
Готовото тесто се разстила на масата и върху него се изсипват стафидите, шоколадовите капчици и портокаловите корички. Меси се тестото, така че плънката да се разпредели равномевно навсякъде. Офоормя се на топка оформя и се слага в хартиена форма за Панетоне / за 1 кг /. Покрива се с кърпа и втасва на топло, докато се надигне - 40-50 мин / първият път тестото втасва в машината /. Разрязва се повърхностно, на кръст и по средата се слага 1 ч.л. твърдо масло, а останалата част се намазнява с разтопено масло.....или с олио. Пече се в предварително загрята на 180 С фурна.
Готовото тесто се разстила на масата и върху него се изсипват стафидите, шоколадовите капчици и портокаловите корички. Меси се тестото, така че плънката да се разпредели равномевно навсякъде. Офоормя се на топка оформя и се слага в хартиена форма за Панетоне / за 1 кг /. Покрива се с кърпа и втасва на топло, докато се надигне - 40-50 мин / първият път тестото втасва в машината /. Разрязва се повърхностно, на кръст и по средата се слага 1 ч.л. твърдо масло, а останалата част се намазнява с разтопено масло.....или с олио. Пече се в предварително загрята на 180 С фурна.
След поставяне на Панетоне-то, една идея над най - долната позиция в печката, температурата се намалява на 170 С и се включва на долен реотан с вентилатор. Наблюдава се по време на печене и когато отгоре получи приятен загар, се покрива с харъия за печене, за да не изгори.
Пече се около 40 – 55 мин / зависи от печката /. Проверява се с дървено шишче.
След изпичане, като се охлади, се натрива с твърдо масло и се поръсва с пудра захар. Залива се с шоколадов ганаш и се поръсва с ядки по избор.
За ганаша: загрява се / без да завира / сметаната на котлона, с натрошените парченца шок. кувертюр, при непрекъснато бъркане с телена бъркалка, до получаване на хомогенна смес. Оставя се да се охлади, като се разбърква , от време на време. Готово е за заливане, като се посгъсти.
На вкус е страхотно и е много пухкаво!!!
Получете безплатно всички най-нови актуализации направо във вашата пощенска кутия!
0 Comments: